Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás alatti hasmenés kezelése homeopátiás szerekkel

Utazás alatti hasmenés kezelése homeopátiás szerekkel

A homeopátiás szerek az utazás alatt leggyakrabban előforduló problémákat gyorsan és mellékhatások nélkül gyógyítják. Könnyen szállíthatók, kis helyet foglalnak, és bevitelük nem okoz problémát általában egyetlen országba sem. A külföldre utazók leggyakrabban jelentkező problémája az étrendváltásból ered. Az emésztési zavarok legtöbbször rövid időn belül maguktól rendeződnek.

Nem minden gyomorrontás egyforma

Hányás és hasmenés esetén, amikor a beteg legyengül, nagyon fontos a megfelelő folyadék és ásványi anyag utánpótlása - ilyen esetekben a has bebugyolálása, a helyi meleg is kifejezetten enyhíti a panaszokat. A homeopátiás szerek tünetek szerint alkalmazhatók, és gyors hatásúak. Ha a romlott étel fogyasztása miatt bűzös, rossz szagú, sötétebb színű hasmenés indul el, égő jellegű hasi fájdalommal, az ARSENICUM ALBUM golyócska segít megszüntetni a hasfájást és a hasmenéses székletet. Ha erősek a hasban fellépő görcsök, és a beteg felhúzott lábakkal fekszik, vagy kétrét görnyed, akkor a COLOCYNTHIS (sártök) golyók javasolhatók. Ez a szer görcsoldó hatású. Ritkább esetben előfordul, hogy a görcsös állapotot a hátrafeszített hát, a nyújtózkodás enyhíti, ilyenkor a DIOSCOREA VILLOSA adható görcsoldó szerként. Megfigyelhető olyan eset is, amikor a fertőzött étel elfogyasztása után a gyomorban és az alhasi régióban is görcsök jelentkeznek, hányingerrel, hányással társítva, a panaszokat azonban csökkenti pár korty hideg víz fogyasztása. Ebben az esetben a CUPRUM METALLICUM fogja a hasi tüneteket meggyógyítani. Nyáron a lehűlés, a hidegebb, csapadékos idő is kiválthat hasmenéses tüneteket, ilyenkor a DULCAMARA segíthet a gyógyulásban. Érdemes a golyócskákat elszopogatni vagy kevés forralt, lehűtött vízben feloldva beadni a gyermeknek. A tünetek erőssége szerint napi 2-4x 5 golyó javasolt. Ezek hamar mérséklik a tüneteket. Ne felejtsük el a megfelelő folyadék- és ásványianyag-pótlást sem, hiszen a terápia sürgős és fontos részét képezi!

A gyümölcsök hajtanak

Sok gyümölcs fogyasztása után esetenként igen bőséges, vizes állagú hasmenés léphet fel, melyet gyomorkorgás, fájdalom előz meg. A PODOPHYLLUM PELTATUM javasolt ilyenkor; csökkenti a fájdalmat, illetve ritkítja a hasmenéseket. Éretlen gyümölcs evése is kiválthat laza vagy folyós székletet, sokszor fájdalom nélkül, ezen a PHOSPHORICUM ACIDUM tud segíteni.

A gyerekek pocakja

Ha zöld gyümölcs túlzott fogyasztása kapcsán a csecsemőnél vagy kisgyermeknél hasmenést tapasztalunk, a gyermek a gondos ápolás ellenére is savanykás szagot áraszt, a feje izzad és nyugtalan, rosszkedvű, akkor a RHEUM OFFICINALE szer szedése javasolt, melyet a rebarbara gyökeréből készítenek.