Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Terhességi gyermekágyi segély TGYÁS:

 

A tgyás a szülési szabadság időtartamára (168 napra) jár.

A szülési szabadság megszűnik:

a) a gyermek halva születése esetén az ettõl számított hat hét elteltével;

b) ha a gyermek meghal, a halált követõ tizenötödik napon;

c) ha a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el, a gyermek elhelyezését követõ napon.

Ebben a két esetben a szülési szabadság idõtartama - a szülést követõen - hat hétnél rövidebb nem lehet.

Ha egy korababát koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondoznak, a szülési szabadság igénybe nem vett részét - a szülést követõ egy év elteltéig - a gyermeknek az intézetbõl történt elbocsátása után is igénybe lehet venni.

  

 A terhességi-gyermekágyi segély összegéből nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulékot nem, kizárólag személyi jövedelemadó előleget vonnak.

Néhány gyakoribb ellátás összege:

 2007-ben induló, minimálbér kétszereséből számított tgyás 84.070, nettóban is ennyi, mert semmi nem jön le belőle.

Ugyanez 31 napos hónapban bruttó=nettó 86.873 Ft.
Törthónapban 1 naptári nap: 2.802 Ft.
 
2006-os minimálbér kétszereséből számított bruttó tgyás 30 napos hónapban: 87.500
Nettóban adójóváírás nélkül: 71.750
Nettóban adójóváírással: 80.750 Ft
Családi kedvezmény érvényesítéséhez marad még 6.750 Ft (adójóváírás nélkül 15.750 Ft), ez csak a legalább 3 gyerekeseket érinti.
 
2006-os minimálbér kétszereséből számított bruttó tgyás 31 napos hónapban: 90.416
Nettóban adójóváírás nélkül: 74.171 Ft
Nettóban adójóváírással: 83.171 Ft
Családi kedvezmény érvényesítéséhez marad még 7.275 Ft (adójóváírás nélkül 16.275 Ft), ez csak a legalább 3 gyerekeseket érinti.

A szülési szabadság a szülés várható időpontja előtti 28. nap és a szülés tényleges   időpontja között bármikor megkezdhető. Ha a szülést megelőző időponttól indult, akkor innentől számított 168 napig jár akkor is, ha a baba nem a kiírt időpontban születik.

 

 

Ki jogosult rá?

Az ellátás annak a nőnek jár, aki
– a szülést megelőzően két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt és a biztosítás tartama alatt szült,
– a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl táppénz,  baleseti táppénz folyósításának ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.

Az előzetes 180 napi biztosítási időbe beszámít
– a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának ideje,
– a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje.

Hol és mikor igényelhető?

A terhességi-gyermekágyi segély megállapítása iránti igényt a munkáltatóhoz (munkanélküli esetében a munkaügyi központhoz) kell bejelenteni, akkor is, ha passzív jogon igényeljük. Ha passzív jogon igényeljük, akkor is az utolsó munkáltató az illetékes. Egyéni és társas vállalkozók és egyéni megállapodás alapján fizetők is közvetlenül az Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelnek ellátást.

Az igényt a
– társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetén a kifizetőhely,
– ha nincs kifizetőhely, illetve az igénylő egyéni vagy társas vállalkozó, akkor a vállalkozás székhelye szerint illetékes Megyei (Fővárosi) Egészségbiztosítási Pénztár bírálja el és folyósítja.

Ha a munkáltató nem rendelkezik társadalombiztosítási kifizetőhellyel, az igényt abban az esetben is a munkáltatóhoz kell benyújtani, s majd ő továbbítja a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztár részére.

Az igény benyújtást megelőző 6. hónap első napjáig lehet visszamenőleg igényelni.

Ha tgyás a szülést megelőző időponttól indul, akkor  42 napig mindenképpen folyósítják, de utána leállítják a folyósítást, amíg meg nem érkezik az eredeti születési anyakönyvi kivonat a folyósítóhoz

Milyen okmányok kellenek?

A gyermek(ek)
– eredeti születési anyakönyvi kivonata.

–  Szülésről szóló 10-s kódos kórházi igazolás.

– Terhesállományba vételről szóló igazolás, ha a szülés napjánál korábban igénylik a TGYÁSt. A terhesállományba vételről szóló igazolást lehet helyettesíteni az eredeti terhes kiskönyvvel és egy nyilatkozattal, amelyben az igénylő leírja, hogy mikortól veszi igénybe a szülési szabadságot.

Nem kifizetőhelynél történő igényléskor a munkáltató által kitöltött
– “Foglalkoztatói igazolás a terhességi-gyermekágyi segély megállapításához”,
– “Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” - ez csak akkor kell, ha az igénylés és az előző év január 1. között más munkáltatónál is dolgozott az igénylő.
– “Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” (Köznapi nyelven ez a TB kiskönyv)

 

 

A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a táppénzszabályok szerint állapítják meg.
Az ellátás napi összegének megállapításánál jövedelemként azt az összeget veszik figyelembe, amely után a biztosított szülő egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A prémium, jutalom összegét, valamint az egyéb nem rendszeres jövedelmet arra az időszakra kell figyelembe venni, amikor kifizették.
Az ellátás alapját az irányadó időszakban elért jövedelem alapján állapítják meg.
 
A tgyás az irányadó időszakban elért átlagkereset 70%-a, ami bizonyos esetekben maximálva van.
 
a)   Ha az előző év január 1. és december 31. között volt legalább 180 bérezett nap, akkor ez a legalább 180 napi tavalyi jövedelem a tgyás alapja.
b)   Ha így nincs meg a 180 nap, de közvetlenül a tgyás 1. napja előtt (a tárgyévben, vagy 2 évből együtt) van, akkor az utolsó 180 napi jövedelemből számolják a tgyást.
c)   Ha van valahány bérezett nap, de sehogy sem jön össze a 180, akkor az 1-179 napi átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszerese a tgyás alapja.
d)   Ha egyetlen bérezett nap sincs, pl. mert végig táppénz, tgyás, gyed, gyes volt, akkor alkalmazottnál az aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese az alap, egyéni és társas vállalkozónál pedig a minimálbér.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1097 Bp. Koppány u.6.

(Meyer Gabriella, 2008.08.16 19:34)

Üdvözletem! 2006 óta ápolási díjat kapok anyukám után,akit tíz éve ápolok,ez szolgálati időnek minősül.Ha jövőre babánk születik,jogosult leszek-e tgyásra,és mi lesz a számítás alapja,ha az ápolási díjam 33530Ft havonta? Ebben az esetben nem fog járni tovább az ápolási díj? Vagy az jobb,ha maradok ápolásin,és az apuka elmegy gyesre?
Köszönöm! Gabi